RSG in bedrijf: Willem-Anton vd Broek / De Ridder & Faas

Reünisten R.S.G. / Actueel  / RSG in bedrijf: Willem-Anton vd Broek / De Ridder & Faas

RSG in bedrijf: Willem-Anton vd Broek / De Ridder & Faas

Uit: Nesthor jaargang 27 editie 2, juni 2018

De serie RSG in bedrijf gaat over RSG’ ers die na hun studie voor zichzelf zijn begonnen. Dit keer spreken wij Willem-Anton van den Broek, die in 2010 Proeflokaal De Ridder is begonnen en sinds 2015 ook eigenaar is van Proeflokaal Faas.

We treffen Willem- Anton achter de bar in Proeflokaal Faas op een doordeweekse avond. Met rustige rock ‘n’ roll op de achtergrond staat Willem-Anton ons al glazen spoelend ter woord.

Wat kun je ons vertellen over je RSG-carriere?
Ik ben denk ik in 2002 lid geworden van RSG (was 2003, red.), pas het in het tweede jaar van mijn tweede studie. Ik was een avond in de wijnweek op RSG en had het behoorlijk naar mijn zin. Behoorlijk dronken kwam ik bij de inschrijftafel terecht en vroeg ik wat ze daar verkochten. Ik heb mij toen toch maar inschreven en de volgende ochtend gingen we gelijk op kamp. Ik had nauwelijks geslapen maar ik was wel op tijd voor vertrek en heb toen echt een ontzettend leuk kamp gehad.

Omdat ik zo laat lid ben geworden, was ik gelijk vrij actief op RSG. Ik was in mijn tweede jaar ABC (ab actis Beheerscommissie). Dat was ook het jaar dat de BC de zolder heeft verbouwd naar de computerruimte. We hebben ons helemaal suf geschaafd aan de balken waarbij je vooral goed moest oppassen voor uitstekende spijkers. Verder heb ik de vloer gelegd op de vliering. Ik heb ook in de Skald gezeten en dat was misschien nog wel het leukste. Gelijk als eerstejaars dus; ik was de bron van alle roddels met betrekking tot de eerstejaarslichting. Ik werd er helemaal niet van verdacht en natuurlijk zorgde ik dat er ook genoeg roddels waren over mijzelf. Verder ben ik niet echt actief geweest in commissies, maar ik heb bijvoorbeeld wel heel veel gekookt. Met Kees van Dam deed ik ‘Kees en Willems Pannenkoekenhuis’, waarbij we dan voor 100 man pannenkoeken gingen bakken voor een euro.

Wist je destijds al dat je een kroeg wilde beginnen?
Niet per se een kroeg, maar ik begon al wel fanatiek in de horeca bezig te zijn. Het frustreerde me op RSG dat de bar altijd met glansspoelmiddel werd schoongemaakt. Ik heb uit alle macht geprobeerd om dat te veranderen. Het schrobt leuk, maar het doodt geen bacteriën, je kunt het zelfs gewoon drinken. Helaas is het me niet gelukt er wat aan te doen. In 2010 ben ik begonnen met De Ridder en in 2015 kwam Faas erbij. Nu heb ik tien man personeel in dienst. Wat ik heb meegenomen uit mijn studententijd zijn bijvoorbeeld de mores. Zeker bij De Ridder, waar veel studenten komen, hanteren we die. Jas uit en bier drink je nooit alleen. Een peeg gooien hoef je alleen niet te proberen in mijn kroeg.

Wat zijn je ambities voor de toekomst?
Het leuke van het hebben van twee zaken is het inkoopvoordeel, en met twee zaken is alles ook nog te overzien. Natuurlijk zou ik verder kunnen groeien, maar dan krijg ik een kantoorbaan. Het is ook goed te merken dat de crisis voorbij is. Het is moeilijk goed personeel te vinden. Ik moet het vooral hebben van net afgestudeerde studenten en die vinden nu sneller een baan. Dat was tien jaar geleden wel anders.

Ben je nog betrokken bij het studentenleven?
Ik heb nog steeds wel veel met studenten te maken. Zo organiseer ik kroegcolleges, ik sponsor het derde studentenkorfbalteam, er komen veel studentengroepen borrelen en er worden afstudeerborrels in mijn kroegen gegeven. De sfeer die ik op RSG ervaarde lijkt een beetje op de sfeer die ik in mijn kroegen neerzet.

Wil je verder nog iets kwijt?
Ik vul nog steeds de glazen met schuimende vreugd!

Benieuwd geraakt? Bezoek Willem-Anton in De Ridder (Mauritsweg 30A4) of Faas (Zwaanshals 248B).

nesthor-author-icoon

Door: Nesthor

De Nesthorcommissie is de communicatie- en evenementencommissie van de Stichting. Voor vragen óf bijdragen met betrekking tot reünistenactiviteiten en natuurlijk het reünistenblad “Nesthor” kunt u contact opnemen met Avril Hensen: nesthor@hetrsg.nl of 06-44209660.