Leven na RSG: Myrrhe van Spronsen

Reünisten R.S.G. / Actueel  / Leven na RSG: Myrrhe van Spronsen

Leven na RSG: Myrrhe van Spronsen

Uit: Nesthor jaargang 28, editie 1, maart 2019 | Fotografie: Anneliese van Buren 

Op zoek naar een reünist voor onze rubriek over RSG’ers en hun carrière na de studie, stuitte de Nesthor op een wel heel mooi verhaal. Myrrhe van Spronsen (37, lid geworden in 2002), is namelijk niet alleen arts, maar studeert ook aan de kunstacademie en houdt er al een beroepspraktijk als beeldend kunstenaar op na. Daar willen we natuurlijk meer over weten.

Waar kunnen de RSG-reünisten je van kennen?
Gelijk in mijn eerste jaar had ik een heel toffe ervaring als lid van de Cultuurcommissie. Het festival dat we toen organiseerden heette Storm, een festival voor jong talent in kunst en cultuur. Datzelfde jaar werd ik gevraagd voor het dispuut Indunn, waar ik heel leuke vriendinnen aan heb overgehouden die ik nog steeds veel zie. Ook zat ik in de galacommissie en was ik ab actis van de Beleidsadviescommissie. Ik herinner me RSG als een toffe periode waarin ik veel leuke mensen heb leren kennen en waarin er natuurlijk ook lekker veel gefeest is.

Je studeert aan de Rietveld-academie, maar je hebt al wat studies achter de rug. Kun je meer vertellen over je studie en carrièrepad?
Toen ik in Rotterdam kwam wonen begon ik met mijn studie geneeskunde. Ik heb tijdens de studie twee research masters gedaan, één in Moleculaire Geneeskunde en één in Neuroscience. Dat heeft geleid tot een promotieonderzoek in de moleculaire processen in hersencellen. Extra leuk is dat mijn proefschrift een prijs voor beste neuroscience thesis heeft gewonnen. Daaropvolgend heb ik post-doc-onderzoek gedaan aan Yale in de VS en in Londen, waarbij we in een interdisciplinair team de mechanismen van hersenziekten hebben onderzocht. Tijdens deze verschillende stappen ben ik altijd dagelijks bezig geweest met tekenen en schilderen en had nog altijd de droom om een keer naar de kunstacademie te gaan. Ik heb altijd gezocht naar bruggen tussen verschillende vakgebieden en besloot vorig jaar om ervoor te gaan. Het werd wat rustiger in mijn werk, waardoor ik meer tijd en ruimte had voor het verder ontwikkelen van de kunst. Omdat ik het altijd al wilde doen ooit, was dit het moment om opnieuw uitgedaagd worden, meer te leren en uit mijn comfortzone te komen.

Hoe ziet je dagelijks leven er nu uit dan?
Ik werk nu als arts, doe een oriëntatiejaar aan de Rietveld-academie, ik exposeer en ik verkoop werk bij conceptstores en galerieën. Ook werk ik in opdracht. Zo heb ik een proefschrift geïllustreerd voor een arts-onderzoeker die promoveerde in de cardiologie. Dat vond ik heel leuk om te doen, omdat daar wetenschap en kunst samenkomen. Tijdens mijn promotie heb ik ook illustraties gemaakt voor wetenschappelijke tijdschriften; met één daarvan heb ik een cover art award gewonnen. Die ging over het jaar van Darwin. Ook heb ik mijn eigen proefschrift volledig zelf geïllustreerd, dat vond ik heel leuk om te doen, want zo werd het echt een persoonlijk werk. Tijdens mijn onderzoek werd ik ook geïnspireerd door de vormen en bewegingen in cellen die ik zag onder de microscoop. Ik vond het een uitdaging om iets van die vormen en concepten te gebruiken in illustraties en schilderijen.

“Tijdens mijn onderzoek werd ik ook geïnspireerd door de vormen en bewegingen in cellen die ik zag onder de microscoop. Ik vond het een uitdaging om iets van die vormen en concepten te gebruiken in illustraties en schilderijen.”

Kun je iets vertellen over het werk dat je maakt?
Eerst was ik vooral geïnspireerd door moderne kunst en popart. Ik maakte expressieve mensenfiguren. Nu ben ik ook veel aan het experimenteren met conceptuele kunst. Dat ben ik meer gaan waarderen doordat ik daarmee in aanraking ben gebracht door de Rietveld. Het conceptuele sluit ook heel mooi aan op onderzoek en wetenschap, omdat je dan ook vaak vanuit een idee werkt. Op dit moment vind ik de uitdaging in het samenkomen van kunst, wetenschap en geneeskunde. Ik zie veel raakvlakken en denk dat er interessante overeenkomsten en combinaties kunnen bestaan. Toevallig ga ik aanstaande zondag naar een opening van een expo door een kunstenaar die internist, onderzoeker en dus ook kunstenaar is.

Wat houdt een oriëntatiejaar aan de Rietveld in en wat wil je ermee gaan doen?
In het oriëntatiejaar krijg je verschillende vakken binnen de beeldende kunst zoals design, mixed media, tekenen en sculptuur. Gelukkig kon ik in de huiswerkopdrachten al mijn achtergrond en interesse in de neurowetenschappen en hersenziekten kwijt. Zo heb ik bijvoorbeeld een collage gemaakt over maatschappelijke standpunten over de gezondheidzorg. Ik vond het daarbij tof om mijn eigen visie weer te kunnen geven, op een creatieve manier, waarbij ook rekening wordt gehouden met een politieke boodschap.

Hoe is het om weer te studeren? Wat valt er mee, wat valt er tegen?
Ik vind het leuk om weer te studeren. Kunstonderwijs is wel heel anders dan de universiteit. We krijgen toffe avontuurlijke opdrachten die heel uitdagend zijn, soms voelt het echt als spelen. Onze klas bestaat uit mensen met verschillende achtergronden, nationaliteiten en leeftijden. Dat maakt het extra interessant. We moeten namelijk ook veel samenwerken.

Je werk wordt al op een aantal plekken verkocht, hoe ben je te werk gegaan?
Ik neem zelf contact op met conceptstores en galeries. Dat gedeelte van PR en ondernemen vind ik een leuke tegenhanger naast het individueel en introvert werken zoals tijdens het tekenen en schilderen. Gelukkig heb ik veel slimme vriendinnen binnen Idunn en RSG die me adviseren bij het zakelijke gedeelte.

En wat is het volgende doel?
In juni dit jaar heb ik een solo-expositie in de galerie WIND op het Noordereiland. Ik ga hiervoor veel nieuw groot werk maken. Natuurlijk zijn jullie allemaal uitgenodigd om te komen kijken. Ook is er momenteel veel werk van mij te zien bij INconcept op de Coolsingel naast de Bijenkorf. Binnenkort krijg ik daar een grotere ruimte om te exposeren. Wees vooral welkom allemaal!

Heb je tips voor mensen die overwegen een nieuwe studie te volgen/ een nieuwe weg in te slaan?
Volg je hart.

Wil je verder nog iets kwijt?
Mocht je geïnteresseerd zijn in werk (ik werk immers ook in opdracht ;), check dan mijn website of Instagram:

www.myrrhe.dunked.com
Insta: myrrhe_rotterdam

nesthor-author-icoon

Door: Nesthor

De Nesthorcommissie is de communicatie- en evenementencommissie van de Stichting. Voor vragen óf bijdragen met betrekking tot reünistenactiviteiten en natuurlijk het reünistenblad “Nesthor” kunt u contact opnemen met Ginny Luijten: nesthor@reunistenrsg.nl of 06-20149183.