Astrid Boonstoppel over “Dit is hoe het ging”.

Reünisten R.S.G. / Actueel  / Astrid Boonstoppel over “Dit is hoe het ging”.

Astrid Boonstoppel over “Dit is hoe het ging”.

Uit: Nesthor jaargang 28, editie 1, maart 2019 

Dit is hoe het ging:
ik schreef een boek.

Het was mijn grote droom: een boek schrijven. Net als zoveel andere Nederlanders liep ik al jaren rond met een idee voor een boek in mijn hoofd. Het duurde belachelijk lang voor ik eraan durfde te beginnen en toen ik eenmaal begonnen was duurde het misschien nóg wel langer voor ik iemand erover durfde te vertellen. Maar goed. Ik schreef dus een boek.

Voordeel: ik wist al hoe het boek moest eindigen. Ik had het meest gruwelijke, onvoorstelbare einde bedacht dat ik me kon voorstellen en dat ging verrassend makkelijk. Pas daarna kwam het lastige deel; het onvoorstelbare voorstelbaar maken.

Ik stuurde de allereerste, ongepolijste versie naar een wedstrijd voor korte verhalen. Toen dat op niets uitliep (en ik me bovendien realiseerde dat het verhaal beter paste bij een andere doelgroep) stuurde ik mijn manuscript naar een aantal uitgevers. Lezersdoelgroep: Young Adult (15+). Een stapeltje afwijzingen volgde. Maar ook, enkele maanden later, een mailtje van een redacteur die het mooi vond wat ik had geschreven en duister. Of ik al een uitgever had?

Om er een echt boek van te kunnen maken, moest het langer worden en beter. Ik schreef er een heleboel bladzijden bij en veranderde in de tussentijd van uitgever. Meer redactierondes volgden. Ik schreef en schrapte me een ongeluk. Ik verplaatste alinea’s naar voren en naar achteren. We spraken over de titel, de flaptekst, het omslag. En toen was hij daar: de publicatiedatum. Valentijnsdag 2019. Dan verschijnt mijn debuut ‘Dit is hoe het ging’ bij Blossom Books. Hoera!

Meest gehoorde reacties

Op plaats twee: “Misschien word je wel de volgende J.K. Rowling.” Ha! Niet meer dan 0,7 procent van de Nederlandse schrijvers houdt een minimuminkomen over aan de verkoop van zijn/haar boeken (dat heb ik niet verzonnen hoor, dat bleek uit recent onderzoek van KVB Boekwerk). Ik heb mijn baan nog maar niet opgezegd. De nieuwe J.K. Rowling? I wish. (Ja, ik wens het ook echt!) Waarom ik het dan toch deed, een boek schrijven? Omdat schrijven gewoon het allerleukste is om te doen.

En, met stip op één: “Ik heb ook altijd al eens een boek willen schrijven.” Dat heb ik echt heel, heel vaak gehoord. Het enige dat ik daarover kan zeggen is: wat houdt je tegen? Doe het. Want nogmaals, het is zó leuk! Begin. En maak het af. Schrijf, schrap en lees zoveel je kunt. (Lezen helpt.) En wie weet, misschien lukt het wel. Als ik het kan, waarom jij niet?

Astrid Boonstoppel

 

‘Dit is hoe het ging’ verschijnt bij Blossom Books op 14 februari.
Lees meer over Astrid op: www.astridboonstoppel.nl

nesthor-author-icoon

Door: Nesthor

De Nesthorcommissie is de communicatie- en evenementencommissie van de Stichting. Voor vragen óf bijdragen met betrekking tot reünistenactiviteiten en natuurlijk het reünistenblad “Nesthor” kunt u contact opnemen met Ginny Luijten: nesthor@reunistenrsg.nl of 06-20149183.