RSG in bedrijf: Leo van Loon / de Buzinezzclub

Reünisten R.S.G. / Actueel  / RSG in bedrijf: Leo van Loon / de Buzinezzclub

RSG in bedrijf: Leo van Loon / de Buzinezzclub

Uit: Nesthor jaargang 26 editie 1, maart 2017
door: Alain Kras

De serie RSG in bedrijf gaat over RSG’ ers die na hun studie voor zichzelf zijn begonnen. Dit keer is Leo van Loon aan het woord, die als ‘sociaal ondernemer’ van zijn idealen zijn werk maakte.

Leo zat als VP-Sen in het 77e bestuur toen het computertijdperk nog aan moest breken en hij als enige met een mobieltje rondliep. Dit mobieltje gebruikte hij -vooral voor zijn eigen IT-bedrijf, om websites te bouwen. Naast het runnen van de Senaat en het ondernemen, haalde Leo ook nog 20 punten voor z’n studie Bedrijfseconomie. Toen al een drukke baas en nu, negentien jaar later, heeft hij meerdere bedrijven opgericht als sociaal ondernemer.

Een paar jaar na het eerste bedrijf ontstond het idee om sociaal ondernemer te worden en om met z’n idealen geld te verdienen. In de trein terug van een interessante meeting in de Ridderzaal bedacht hij de naam van zijn bedrijf: Liever een Origineel Advies (LEO Advies). Dat is inmiddels al zo’n zestien jaar geleden en de term ‘sociaal ondernemer’ bestond toen nog helemaal niet. De passie van Leo was en is om maatschappelijk het verschil te maken en ervoor te zorgen dat Nederland een stukje gelijker wordt. Zo is er een kloof tussen studentenverenigingen (als RSG) en andere maatschappelijke groepen, maar ook tussen Rotterdam-Zuid en Rotterdam-Noord. Als sociaal ondernemer kun je op meerdere manieren die kloof verkleinen.

Vroeger had Leo als ondernemer veel activiteiten tegelijk lopen; zo was hij mede-oprichter en eigenaar van de Creative Factory. Het doel is om startende creatieve bedrijven sneller te laten groeien. Bij de opening was de Creative Factory de grootste coworking space van Europa met 2.500 vierkante meter in de de Maassilo op Zuid. Dit heeft bovendien bijgedragen aan het nationale programma om Zuid te liften. Daarnaast heeft Leo een boek gepubliceerd met professor Loorbach van de EUR om succesvol je bedrijf te starten en zo van je passie een succes te maken: “Ondernemen in transitie, de weg naar succes”.

Sinds 2009 richt Leo zich volledig op de Buzinezzclub. De Buzinezzclub begeleidt sinds 2009 jongeren met een uitkering bij het maken van de stap naar een opleiding, baan of eigen onderneming. Het doel is om kansarme jongeren een stap naar een toekomst te geven waarin zij zelf de touwtjes in handen hebben. De jongeren krijgen gedurende zes intensieve maanden een mini MBA en vervolgens gaan ze een coachingtraject in. Met goede begeleiding zijn al goede resultaten behaald om jongeren aan een baan, een opleiding of een eigen bedrijf te helpen.

In een paar jaar tijd zijn al meer dan 250 coaches gevonden die vrijwillig willen helpen in de steden Rotterdam, Utrecht, Dordrecht en Eindhoven. Lijkt het jou ook leuk om kansarme jongeren aan de volgende stap te helpen, dan kun je wellicht de Buzinezzclub helpen! Werk je op een P&O-plek waar je jongeren aan een driemaandelijkse gratis stage kunt helpen of zou je coach willen worden? Neem contact op met Leo van Loon of bekijk zijn website: www.leovanloon.nl (0614889646)

Als de Nesthor bij jullie op de mat is gevallen is er een ‘Buzinezz Forum’ geweest waar 20 gemeenten en 40 bedrijven bij elkaar komen. Koningin Máxima opent de dag, wat ook goed bij haar past: ondernemerschap stimuleren en kansarme jongeren kansrijk maken. Leo hoort het graag, als dit jou ook aanspreekt!

nesthor-author-icoon

Door: Nesthor

De Nesthorcommissie is de communicatie- en evenementencommissie van de Stichting. Voor vragen óf bijdragen met betrekking tot reünistenactiviteiten en natuurlijk het reünistenblad “Nesthor” kunt u contact opnemen met Avril Hensen: nesthor@hetrsg.nl of 06-44209660.